Opzoeken en uitleggen

Vandaag een iets andere blog dan je wellicht gewend bent. Maar aangestoken door het digitale enthousiasme op de blogs van Frans Droog en Jeroen Smits ben ik verschillende activerende werkvormen aan het proberen in mijn klas. In het kader van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ heb ik vandaag in groep 5 een werkvorm voor Nieuwsbegrip gedaan.

We lezen eerste gezamenlijk de tekst van de week, dit keer over Nuclear Security Summit in Den Haag.. Daarbij denk ik hardop, modelling van de tekst. Het gaat om het vinden van een samenvatting en dat betekent dat er ingedikt moet worden. Na het lezen en bespreken van de gevonden samenvatting, kregen de kinderen allemaal een groene en een rode kaart. Ze moeten twee vragen bedenken. De groene variant is makkelijker dan de rode. Want op de groene komt een opzoekvraag. Je kunt het antwoord dus letterlijk terug vinden in de tekst.

nieuwsbegripGisteren heb ik tijdens de verwerking van een les al geoefend met deze soorten vragen. Nu mochten de kinderen dus zelf aan het werk, en de herkenning en de link met gisteren was er gelijk. De rode kaarten zijn bedoeld voor diepere vragen, waarbij je meer denkwerk moet verrichten om het antwoord te vinden. Ferm, een jongen uit mijn groep, vertaalde dit als “Ja, dan moet je dus eigenlijk een antwoord geven, waarin je het een beetje uitlegt. Het is, zeg maar, een uitlegvraag”. Dat vonden we gezamenlijk een erg mooie term, dus die houden we erin.

Bovendien maakte die term het ook makkelijker voor andere kinderen om ook een “uitlegvraag” te verzinnen bij de tekst. Alle kaartjes zijn verzameld en hangen in het lokaal van @groep5schat. Een deel is al beantwoord, maar hier kunnen we mooi op terug grijpen.

Frans en Jeroen, bedankt voor de inspiratie. Mijn groep heeft er van genoten in ieder geval!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in In de klas, Lessen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s