Toetsgekte continued

We schrijven 25 januari 2014. Kassa besteedt een item aan de trainingen die er zijn voor de Citotoets. De uitzending zelf heb ik niet gezien, maar de berichten in timeline op Twitter voorspellen niet veel goeds. Want hoewel de kop van het item “Bedrijven maken misbruik van stress voor Citotoets” is, meent de redactie van Kassa ouders toch een plezier te moeten doen.

Op de site is namelijk te lezen “Kassa zocht de beste Citotrainer uit”. Daarbij geholpen daar Jeroen Claassen van Onderwijsadviesbureau Marant is de boodschap nogal dubbel. Oefenen voor de toets, dat moet je niet doen. Je maakt het belang veel te groot, het levert onnodige druk en stress op. Maar natuurlijk zijn we wel een consumentenprogramma. En die willen waar voor hun geld. Dus we kiezen dan wel het beste programma uit.

Door het maken van dit items, doen ‘de media’ in Nederland het onderwijs verre van een plezier. Er zitten geen leraren of schoolleiders aan tafel, er is geen duiding of nuancering. Kassa meldt bijvoorbeeld op hun site dat de toets, samen met het advies van de school, bepaalt waar een kind heen mag. Natuurlijk is dat ten dele waar, maar de volgorde is feitelijk andersom. De toets is bedoeld als ‘second opinion’.

Aangezien binnenkort de Citotoets afgenomen wordt, ben ik bang dat we nog wel even blijven zitten met de toetsgekte. Ik kwam in een dialoog met Michelle van Dijk en Edith van Montfort. Uiteindelijk was dit een soort van conclusie:

En dat vereist moed. Je zult als school altijd doelstellingen moeten formuleren. Onderwijs dat dat niet doet, leidt letterlijk nergens toe. Maar laat dan een toets je daarbij helpen en ondersteunen. Een toets geeft richting, maar mag nooit een einddoel zijn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs en media, Onderwijs en toetsen, Overpeinzingen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s