#toetsgekte

Het is weer bal. Een nieuw ranglijstje rond CITO wordt gepubliceerd door RTL Nieuws, en de jaarlijkse Dronkerslijst in Volkskrant is ook weer beschikbaar. Kies maar uit welke school het beste is, de cijfertjes zijn weer beschikbaar.

Er zijn veel blogs geschreven over de waarde van dit soort lijstjes. Die is er eigenlijk niet. Kwaliteit wordt versmald tot een cijfer, en voor alle nuances die er zijn binnen onderwijs, is geen ruimte meer. Kwaliteit is veel meer. Vergelijk het maar met de recensies van restaurants. Daar kunnen mensen ook cijfers voor geven. Voor het eten, de sfeer, de bediening, de entourage. Wat voor de een een drukke plek kan zijn, is voor de ander juist een bruisende sfeer. Waar de ene persoon vindt dat er te lang gewacht moet worden, vindt de ander de tijd tussen de gangen juist erg prettig om met disgenoten te praten. Over smaak valt niet te twisten immers.

Hoe het ook zij, in het boek ‘Het Alternatief’ schrijft Dick van der Wateren een goed hoofdstuk over de zin en onzin van toetsen en vergelijken. Deze blogpost is daar een voorproefje van. Natuurlijk wordt op het nieuws van de ranglijsten meegelift door belanghebbenden. Op die manier blijft het hele circus in stand, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Wat mij dan frappeert, is dat de stichting waar ik werk, Stichting OOZ, met een 10 op de lijst van Dronkers te vinden, dit nieuws prominent op de site plaatst. Nieuws rond de CITO ranglijst wordt niet gedeeld. Selectieve blijdschap lijkt me. “Education will help to change the future”, zo wordt Mandela geciteerd in het strategisch beleidsplan. Daar is iets anders voor nodig dan deze lijsten. Door aan deze toetsgekte en cijfergekte mee te werken, stel je niet de talenten van leerlingen centraal. Nee, je stelt het resultaat centraal. En dat is een heilloze weg.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs en toetsen, Overpeinzingen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s