Toren van PISA

Vanochtend kwam in mijn TL dit bericht voorbij “BBC News: Schools can measure themselves against PISA tests“.

Er zijn verschillende testen om op internationaal te vergelijken hoe het onderwijs in landen er voor staat. PISA is er daar een van, evenals TIMMS en PIRLS. Zoals bekend, vorm de resultaten van dit soort onderzoeken een belangrijk ijkpunt voor de koers die landen varen met hun onderwijs. Wanneer je hoog op de toren staat, ben je het mannetje.

Nu komt er dus de mogelijkheid voor scholen, om PISA af te nemen. “Schools can know where they stand, against global benchmarks” is het credo. Erg fijn allemaal, maar de gemiddelde leerling schiet er niks mee op dat hij weet hoe hij scoort ten opzichte van Jukka in Helsinki, of Chen in Singapore.

Er is genoeg discussie mogelijk op nationaal niveau, want een top vijf bij PISAbiedt immers plaats aan vijf landen. Grote kans dat je er niet bij zit. Daarom lijkt me dit een uitermate beroerd plan. PISA heeft zijn waarde, maar de toren wordt op deze manier wel erg topzwaar.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs en overheid, Onderwijs en toetsen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s